Ahoj krásko - Ann Napolitano, Metafora, 2024
Moskva - Eva Gerberdingová, Vašut, 2007

99 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Přečtená
Moskva - Eva Gerberdingová, Vašut, 2007
Přečtená
Moskva - Eva Gerberdingová, Vašut, 2007

Moskva
Přečtená

Začalo to knížetem Jurijem Dolgorukým, kterému byl postaven působivý pomník v ulici Tverskaja naproti úřadu starosty metropole. Ve 12. století založil dřevěnou pevnost v... Číst víc

4,0 3 hodnocení
Nakladatel
Vašut, 2007
Počet stran
128

Začalo to knížetem Jurijem Dolgorukým, kterému byl postaven působivý pomník v ulici Tverskaja naproti úřadu starosty metropole. Ve 12. století založil dřevěnou pevnost v místech, kde se dnes nachází Kreml... Číst víc

  • Brožovaná vazba
  • Výborný stav
  • Čeština

99 Kč

Skladem
  • Osobní odběr 11. 6.
  • Na vaší adrese 11. 6.

Osobní odběr

Knihkupectví Brno, Velký Špalíček
11. 6.
Partnerské knihkupectví
11. 6.
Odběrní místo PPL
11. 6.
Odběrní místo Zásilkovna
11. 6.
AlzaBox
11. 6.

Doručení na adresu

Kurýr GLS
11. 6.
Kurýr PPL
11. 6.

Přečtené knihy nám můžete poslat i vy!

Pošlete nám svoje přečtené knihy a získejte poukázku na nákup.

Vyzkoušet Knihovrátek

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Host - B.A. Paris, Motto, 2024
Moskva - Eva Gerberdingová, Vašut, 2007
99 Kč

Více o knize

Začalo to knížetem Jurijem Dolgorukým, kterému byl postaven působivý pomník v ulici Tverskaja naproti úřadu starosty metropole. Ve 12. století založil dřevěnou pevnost v místech, kde se dnes nachází Kreml. Kreml se říká hradu nebo pevnosti, a tu mělo každé staroruské město. Ale dávno předtím, než na pahorek nad Moskvou vtáhli sověti a toto místo se stalo symbolem světové velmoci, byl moskevský Kreml dějištěm konfliktů, drancování a ohrožení.
"Nad městem je Kreml a nad Kremlem je už jen bůh", říká jedno ruské přísloví. I po Velké říjnové revoluci, kdy nad Kremlem už žádný bůh být nesměl a zvony mnoha katedrál uvnitř i vně kremelských zdí musely mlčet, zůstalo toto území centrem moci. Tam, kde kdysi ze svého slonovinového trůnu vládl ruské říši Ivan Hrozný a kde později přistoupila ke korunovaci v nádherné róbě německá princezna, aby jako carovna Kateřina II. dobyla nové země, tam více než 70 let vlála rudá vlajka se srpem a kladivem a přes dva kilometry dlouhá kremelská zeď se zdála být vyšší než ve skutečnosti je. Stejně jako vláda carů zanikla i komunistická moc. Naposled se do Kremlu jako nový pán domu nastěhoval prezident, kterému se - na rozdíl od všech jeho předchůdců - říká "nový car": Vladimir Putin. Muž, který ovládá judo a cizí jazyky, který stabilizoval Rusko a přátelí se s německým kancléřem a který se dal dohromady s oligarchy své nové říše a omezil svobodu tisku. Po Leninovi však dali všichni kremelští vládci přednost bydlení mimo zdi pevnosti, stejně jako Putin, který žije v jedné vile v severozápadní části metropole. "Putin jede v opancéřovaném mercedesu do Kremlu," nadávají Moskvané, když v poledne kolem dvanácté uvíznou v taxíku nebo autobusu, protože v centru najednou nic nejede. Pak se cítí, jako by se ocitli v těch nejhorších brežněvovských časech. Ale změnit to nemůžou: Ostatní doprava je zastavena. Ale díky Putinovi to jde v Rusku konečně zase nahoru. Rusko zažívá takový hospodářský zázrak jako nikdy dřív.
Vedle Kremlu se rozprostírá Rudé náměstí - široké, větrné a pro Rusy téměř posvátné. Tady v pompézním mauzoleu odpočívá již více než 80 let Lenin a stále ještě se tvoří fronty lidí defilujících kolem jeho skleněné rakve. Rudé náměstí zůstává i nadále nejsymboličtějším místem Moskvy. Někdejší prostranství k obchodování se proměnilo v jeviště veřejných ceremoniálů, které se ze sovětských dob zachovaly dodnes. A navíc se náměstí stalo místem zábavy: o silvestrovské noci, kdy tu tisíce lidí tančí a přiťukávají si šampaňským, při módních přehlídkách nebo popových koncertech.
Číst víc
Počet stran
128
Vazba
brožovaná vazba
Rozměr
108×190 mm
Hmotnost
177 g
Rok vydání
2007
Edice
Merian live!
Naše katalogové číslo
1211211
Jazyk
čeština
Nakladatel
Vašut
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,0 / 5

3 hodnocení

Jak se líbila kniha vám?

„Řeknu ti tajemství, Hanno. Ta opravdu zlá strašidla nikdy nevypadají jako strašidla.“

Prohnilé město - Leigh Bardugo, 2022
Prohnilé město
Leigh Bardugo